Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Ψήνονται ψηφοδέλτια

  Παρά την επικαιρότητα των ημερών με το σήριαλ των υποκλοπών και το “σκάνδαλο Καϊλή”, τα πολιτικά κόμματα προχωρούν στην σύνθεση των τοπικών τους ψηφοδελτίων στην Χαλκιδική και μετρούν υποψηφιότητες, δυνάμεις και εκλογικό φορτίο εκάστου υποψήφιου μαζί φυσικά με τις προσβάσεις του στο αδηφάγο κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα που μιλάμε πάντως, η κατάσταση για τα τρία ψηφοδέλτια, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχει διαμορφωθεί στον Νομό μας, ως εξής:
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ν.Δ.
Θεωρητικά αλλά και ουσιαστικά, οι εν ενεργεία πολιτευτές Γρηγόρης Τάσιος και Ευθύμιος Καρανάσιος, θεωρούνται ως δεδομένοι στο ψηφοδέλτιο που στήνει ο Κ. Μητσοτάκης για την Χαλκιδική. Στην προηγούμενη εκλογική  αναμέτρηση τα πήγαν και οι δυο καλά, μάζεψαν καλούς ψήφους και κινούνταν ενεργά σε όλη την διάρκεια της τρέχουσας τετραετίας.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η εκπαιδευτικός Ζαφειρούλα Μυλωνά που αποτελεί επιλογή και στήριξη του απερχόμενου εν ενεργεία βουλευτή Δρ Γιώργου Βαγιωνά.
Πέρα από τους ανωτέρω, η προ μηνός φωτογραφία του γιου του αείμνηστου Κώστα Τσιουπλάκη, Αλέξανδρου Τσιουπλάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου... με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με την Ντόρα Μπακογιάννη πυροδότησε εύλογες συζητήσεις και εδώ που τα λέμε ο Κ. Μητσοτάκης δεν φωτογραφίζεται με όποιον μπαίνει στο Μαξίμου, αν δεν θέλει κάτι να πει.
Όσον αφορά τον Αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Γιώργου που κινούνταν ανοιχτά ως εν δυνάμει υποψήφιος και συμμετέχων στην υπό διαμόρφωση λίστα της Ν.Δ., η πρόσφατη δήλωση του Ι. Μπρατάκου, περί μη συμμετοχής των Αντιπεριφερειαρχών στις λίστες της Ν.Δ., (άλλα έλεγε ο Δημητριάδης), προκάλεσε σύγχυση μεν, αλλά, λογικά δεν ανακόπτει τις προσδοκίες του ενδιαφερόμενου, αφού το μέτρο κατά των Αντιπεριφερειαρχών, σχετικά με τις λίστες, προέκυψε από την γκρίνια των ανά την χώρα εν ενεργεία βουλευτών που δικαιολογημένα δεν θα ήθελαν στα πόδια τους την υποψηφιότητα κάποιου ισχυρού Αντιπεριφερειάρχη. Στον νομό μας όμως, μετά την αποχώρηση του Γ. Βαγιωνά, δεν θα υπάρχει εν ενεργεία βουλευτής στο ψηφοδέλτιο, οπότε δικαιολογημένα η συζήτηση γύρω από την πιθανή συμμετοχή του Ι. Γιώργου στο Χαλκιδικιώτικο γαλάζιο ψηφοδέλτιο μένει ανοιχτή και εν ισχύ.
Από τους παραπάνω πέντε, που μπορεί να είναι και οι πέντε τελικά στο ψηφοδέλτιο, μένει μόνο ένα μικρό ενδεχόμενο του να μείνει ένας τελικά εκτός παιχνιδιού, λόγω της ποσόστωσης που θέλει μια ακόμα γυναικεία παρουσία στην λίστα, θέμα που μπορεί και να παρακαμφθεί βέβαια, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις διαθέσεις και οριστικές επιλογές του Κ. Μητσοτάκη.
 
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
Εκτός από την βουλευτίνα Κυριακή Μάλαμα και την πρώην βουλευτίνα Κατερίνα Ιγγλέζη, όλο το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο επανασχεδιάζεται προκειμένου να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψήφοι από τον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και πέραν αυτής. Στην βάση αυτού του σκεπτικού οι πληροφορίες θεωρούν βέβαιη την συμμετοχή του Πολυγυρινού δικηγόρου Δημήτρη Φωτακίδη, ενώ στην περιοχή της Κασσάνδρας οι πληροφορίες θέλουν να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο Λεωνίδας Μουλαγιαννιός. Τέλος, ο πέμπτος της λίστας, που ακόμα το κοσκινίζουν, κατά την κεντροαριστερή παραδοσιακή κουλτούρα, θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Καλαμαριάς.
 
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ, πέρα από τον νυν βουλευτή Απόστολο Πάνα, δύο εκ των οποίων κατά τα γραφόμενα του Αθηναϊκού Τύπου θα είναι οι κυρίες “Αννα Κατσαρού και Βαρβάρα Ταρκάση”, ενώ ενδιαφέρον έχει να δούμε τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης με την παλιά φρουρά που κουβαλάει τις πραγματικές και βαριές ψήφους του Κινήματος στο Νομό μας.